Wszystko, czym lubimy się zajmować kiedy nie pracujemy
Blog > Komentarze do wpisu
Szparagi zapiekane pod beszamelem
W związku z trwającym sezonem szparagowym [choć prawdę mówiąc, to chyba już ostatnie podrygi szparagów w tym sezonie] prezentuję....prostą i szybką zapiekankę.

 

 

Składniki:

szparagi [na dwie osoby wykorzystałam 1,5 tradycyjnego pęczka]

2 łyżki mąki pszennej

1 kopiasta łyżka masła

zimne mleko [na oko]

sól, biały pieprz

tarty żółty ser [najlepsza mieszanka serów, które nadają się do zapiekania]

 

Wykonanie:

Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki, umyć i gotować w osolonej i ocukrzonej wodzie przez 5-10 minut [w zależności od rozmiaru szpargów]. Naczynie do zaiekania wysmarować masłem i ułożyć w nim ugotowane, ale nie rozgotowane szparagi.

W rondelku roztopić masło, a następnie dodać mąkę cały czas mieszająć, aż powstanie rodzaj zasmażki, uważając jednak, żeby jej nie przypalić. Następnie dodawać zimne mleko cały czas mieszająć [ja używam do tego trzepaczki zakupionej w IKEA :) ] - i tu musimy posłużyć się naszym okiem, aby uzyskać sos konsystencji gęstej śmietany. Sos zagotować i doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanym sosem polać szparagi i zapiekać w 180C, aż beszamel zacznie się rumienić. Kilka minut przed zakończeniem pieczenia wierzch zapiekanki posypać serem i zapiec do zarumienienia sera.

Smacznego!

szp1

ESka

wtorek, 18 maja 2010, pbpolsoft
Komentarze
Gość: Aska, public-gprs57626.centertel.pl
2010/05/19 10:01:14
Ewcia, szparagi uwielbiam... więc jeżeli masz inne przepisy jak zrobić je inaczej niż klasycznie to pisz :)
Te pod beszamelem zrobię na pewno. Załatwiaj tylko tego dostawcę (od Macieja R), że jakoś taniej kupować - albo pisz gdzie są w okazyjnych cenach.