Wszystko, czym lubimy się zajmować kiedy nie pracujemy
Blog > Komentarze do wpisu
Makaron z krewetkami i cukinią
Uwielbiam owoce morza, no może z wyjątkiem ostryg, bo one mogą dla mnie nie istnieć [no bo jak się nimi rozkoszować, skoro należy je połknąć...dla mnie to wciąż wielka zagadka]. Moje dzisiejsze danie kieruję do wielbicieli krewetek, choć wiem, że w naszej firmie są osoby, które chciałyby, a...boją się ;) Mmmmm...pycha, polecam!

krewetka1

Składniki:

250 gram krewetek

1 cukinia

1 łyżka masła

1 średnia cebula

250 gram słodkiej śmietanki

sól, pieprz, papryczka peperoncino

pół szklanki białego wina

makaron

 

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim poszatkowaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i dusimy na wolnym ogniu, aż cukinia będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz wrzycamy całą papryczkę. Na drugą patelnię wrzucamy zamrożone krewetki i czekamy aż się rozmrożą chwilę gotując. Gdy cukinia będzie miekka dodajemy krewetki oraz wino i gotujemy aż wyparuje alkohol. Następnie wlewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do zagęszczenia się sosu.

Podajemy z ulubionym makaronem. Porcja dla dwóch osób.

 

krewetka2

krewetka3

ESka

niedziela, 23 maja 2010, pbpolsoft
Komentarze
Gość: Michał K., aetg151.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/27 19:09:41
dodałem łyżkę sera pleśniowego Bonifaz - palce lizać