Wszystko, czym lubimy się zajmować kiedy nie pracujemy
Blog > Komentarze do wpisu
Grillowana polenta z serem i bazylią
Trudno w przypadku polenty stworzyć historię na miarę langustynów, ponieważ sama nazwa już brzmi nudno ;) Najcenniejsze w niej jest to, że kasza kukurydziana, z której robimy polentę ma sporo “dobrego tłuszczu”, witaminę E, a co najważniejsze - wzmacnia serce (ta wiadomość powinna ucieszyć wszystkich miłośników zdrowego trybu życia :) ) Przepis pochodzi od pewnej Brazylijki, ale potrawa jest typowo włoska.

 

 

polenta_2

750 ml wody

190 g kaszy kukurydzianej

2 łyżeczki masła

2 łyżki tartego parmezanu

sól, pieprz

2 łyżki świeżej rozdrobnionej bazylii

200 g rozdrobnionej mozzarelli

oliwa z oliwek

 

Wodę zagotować i do wrzącej wsypać kaszę. Gotować polentę ok. 2-3 min cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać sól i pieprz do smaku, masło oraz parmezan.

Naczynie wielkości 20x20 cm wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć połowę polenty. Na wierzchu rozłożyć mozzarellę oraz bazylię, a na tym rozsmarować pozostałą polentę. Wstawić do lodówki na ok. 30 min do schłodzenia.

Następnie polentę pociąć w prostokąty i smażyć/grillować na mocno rozgrzanej oliwie. Mozzarella powinna stać się "ciągliwa". Podawać z sałatą (w moim przypadku była to sałata z pomidorkami koktajlowymi, awokado, kiełkami rzodkiewki, oliwą i octem balsamicznym).

 

polenta2

ESka

czwartek, 13 maja 2010, pbpolsoft

Polecane wpisy